Jesen uz neodoljive recepte


Pozdravite jesen uz neodoljive recepte koji će vas vratiti u djetinjstvo!

Stigla nam je jesen, to magično godišnje doba prepuno okusa i boja!


Šareni, sočni plodovi preplavili su trgovine i čekaju vas da ih pretvorite u neodoljive jesenske specijalitete!

Donosimo vam tri starinska recepta koja će vaša nepca razveseliti jesenskim okusima i vratiti vas u djetinjstvo!

bucnica2_1240x600
buca-500x500

Buča – 10,39 kom (Konzum)

svijiezi-sir-500x500

Svježi sir – 16,69 (Konzum)

secer-u-prahu-500x500

Šećer u prahu – 4,99 (Konzum)

Bakina bučnica

‘Vučeno’ tijesto :

400 g glatkog brašna

2 dcl tople vode

2 jaja

3-4 žlice biljnog ulja

prstohvat soli

½ čajne žličice octa

Nadjev:

300 g naribane i ocijeđene buče

250 g svježeg sira

prstohvat soli

1 jaje

Priprema tijesta:

Pomiješajte sve sastojke za tijesto pa drvenom kuhačom mijesite smjesu dok se ne počne odvajati od posude. Rukama oblikujte kuglu, prekrijte ju krpom i pustite da stoji toplom oko 1 sat vremena.

Nakon što je tijesto odstajalo, valjkom za tijesto krenite ga razvlačiti dok ne bude debljine oko jednog centimetra.

Tips & Tricks: Na stol stavite stari stolnjak grubljeg tkanja ili papir za pečenje.

Kada ga razvaljate, stavite ruke ispod tijesta i laganim pokretima ga krenite razvlačiti od sredine prema rubovima.

Tips & Tricks:  Za ‘vučenje’ tijesta potrebna je vješta i spretna ruka. Idealno tijesto za bučnicu trebalo bi biti tanko poput lista papira.

Razvučeno tijesto premažite s rastopljenim maslacem i ostavite da stoji 10-ak minuta.

Ako niste tip za izradu domaćeg tijesta,  nadjev možete smotati i s kupovnim tijestom za savijače.

Priprema nadjeva:

Buču naribajte i posolite. Ostavite ju da odstoji 10-ak minuta kako bi pustila višak vode.

Da bi bučnica bila prhka, rukama iscijedite dodatnu tekućinu. Pomiješajte je sa sirom, jajem i malo soli.

Tips & Tricks: Ako više volite slatku bučnicu u nadjev umjesto soli stavite šećer.

Nadjev stavite na rub razvučenog tijesta pa uz pomoć podloge (krpe ili papira za pečenje) savijajte tijesto.

Pećnicu zagrijte na 200⁰C i pecite bučnicu oko  25 minuta. Vrijeme pečenja ovisi o debljini bučnice i vašoj pećnici.

Tips & Tricks: Nekoliko minuta prije kraja pečenja premažite je smjesom rastopljenog maslaca i kiselog vrhnja kako bi kora bila što hrskavija.

Dobar tek!

jabuka-pita_1240x600
jabuka-gala-500x500

Jabuke Gala – 15,90 kg (Bio&Bio)

jaja-6kom-500x500

Jaja – 6 kom – 19,00 kn (Bio&Bio)

krusne-mrvice-500x500

Krušne mrvice – 500 g – 7,29 kn (Konzum)

Pita od jabuka

Tijesto:

600 g oštrog brašna

200 g šećera u prahu

1 paketić praška za pecivo (ili žličica sode bikarbone)

2 žumanjca

2 žlice kiselog vrhnja

120 g nerastopljene svinjske masti

malo mlijeka

Nadjev:

2,5 kg jabuka

2 paketića vanilin šećera

malo cimeta, klinčića i đumbira

1 žlica čokolade u prahu

par žlica krušnih mrvica

100 – 150 g šećera (po želji)

4 bjelanca

Priprema tijesta:

Od navedenih sastojaka umijesiti tijesto i ostaviti da malo odstoji.

Tips & Tricks: Ako nemate prašak za pecivo, žličica soda bikarbone će poslužiti kao zamjena.

Priprema nadjeva:

Jabuke ogulite i naribajte.  Pirjajte ih na laganoj vatri dok ne porumene i omekšaju.

Tips & Tricks: Jabuke same puste višak tekućine tako da nije potrebno nadolijevati vodu.

Kada su gotove, pustite ih da se ohlade i odlijte višak tekućine.

Tips & Tricks: Višak tekućine razrijedite s vodom i dobit ćete čašu prirodnog soka od jabuke. 😉

Jabukama dodajte vanilin šećere, cimet, klinčić, malo đumbira, čokoladu u prahu, krušne mrvice i šećer.

Od bjelanaca napravite čvrsti snijeg i lagano ga umiješajte u smjesu.

Tijesto podijelite na dva jednaka dijela i zatim ih razvaljajte.  Polovicu tijesta te stavite u namašćenu i pobrašnjenu posudu za pečenje. Jednako rasporedite nadjev i pokrijte ga drugim dijelom tijesta.

Tips & Tricks: Vilicom “probušite” tijesto na par mjesta da bi prilikom pečenja ne bi stvorili balončići na površini.

Pitu premažite uljem, zagrijte pećnicu na 190⁰C i pecite dok ne poprimi zlatnosmeđu boju.

Prije posluživanja pospite šećerom u prahu.

Dobar tek!

profimedia-0154838304
lisnato-tjesto-500x500

Lisnato tijesto – 500 g -12,49 kg (Konzum)

sesame-oil-crundigo-500x500

Sezamovo ulje – 500 ml – 50,50 kn (Bio&Bio)

cvjetaca-500x500

Cvjetača – 28,90 kg (Bio&Bio)

Quiche s bundevom

Sastojci:

400 g lisnatog tijesta

200 g bundeve muškatne (butternut)

10 kom prokulice

nekoliko komadića cvjetače

2 žlice crvenog graha

2 žlice slanutka

2 jaja

2 žlice kiselog vrhnja

2 žlice maslinovog ulja

2 žlice sezamovog ulja

malo kajenskog papra

1 luk

4 češnja češnjaka

malo začinskog bilja

malo soli

Priprema:

Bundevu očistite i narežite na malene kockice.

Luk očistite i narežite na trakice, a češnjak sitno nasjeckajte. Cvjetaču usitnite na manje cvjetiće i s očišćenom prokulicom prokuhajte dvije do tri minute.

Pustite da se povrće ohladi i ocijedite ga.

Luk i kockice bundeve kratko propržite na maslinovom ulju, dok ne poprimi zlaćanu boju. Pri kraju prženja dodajte nasjeckani češnjak.

Umutite jaja, kiselo vrhnje i ulje od sezama.

U smjesu od jaja dodajte propržene kockice bundeve, procijeđenu prokulicu i cvjetaču, grah, slanutak, sol, kajenski papar i začinsko bilje.

Sve sastojke dobro promiješajte.

Lisnato tijesto razvaljajte tako da prekrije posudu u kojoj ćete peći quiche.

Posudu premažite maslacem i obložite ju razvaljenim tijestom.

Tips & Tricks:  Dio tijesta koje prelazi preko ruba posude odrežite nožem i ostavite sa strane.

Na tijesto ravnomjerno rasporedite smjesu s bundevom i ostalim povrćem a ostatak tijesta (višak koji ste odrezali) posložite na vrh nadjeva.

Tips & Tricks: Žutanjkom premažite taj ostatak tijesta kako bi poprimio zlaćanu boju i bio što hrskaviji.

Pećnicu zagrijte na 200°C i pecite otprilike 30-ak minuta.

Dobar tek!