Igranje nikada <br/> nije bilo zabavnije

Igranje nikada
nije bilo zabavnije

Što su dani ljepši i topliji, teže je provoditi vrijeme doma. To se posebno odnosi na naše najmlađe, kojima je proljeće omiljeno godišnje doba za istraživanje svijeta. S druge strane, ovo je prilika da provedeš više vremena u igri s djecom, jer na kraju cijele ove priče, oni će se sjećati jedino 
“onog dana kada su se cijeli dan igrali s mamom i tatom”.  

Uz malu dozu kreativnosti možete provesti sate i sate u igri koristeći stvari koje već imate doma. Takva igra razvija kreativnost i snalažljivost, a ujedno će naučiti najmlađe da se zabava ponekad krije na neočekivanim mjestima.  

  

Pripremili smo nekoliko prijedloga koji su nam se svidjeli. Javi kako su se igre svidjele tvojim klincima.  

Slika 1

Lego kocke na podlozi

Popularni “legići” sastavni su dio većine kućanstava. Igra s njima podjednako je draga i klincima i roditeljima. 
Ovaj put umjesto tradicionalnog slaganja legića, pred djecu stavi novi izazov. Koraci su jednostavni. Na većem komadu kartona ili papira flomićima nacrtaj podlogu (to može biti tlocrt grada ili nešto drugo, što klinci inače vole).   

Izvadite sve legiće koje imate doma i krenite na podlozi stvarati grad. Ovakav pristup unijeti će novu dinamiku u igri s lego kockama, a postavljeni okvir unutar kojeg moraju raditi kod djece će potaknuti razvoj kreativnosti.  

Slika 2

Šah 
 

Brojna istraživanja pokazuju da šah poboljšava kognitivne sposobnosti ljudi svih starosnih skupina, a posebno djeceŠah potiče razvoj pamćenjalogičkog razmišljanja i koncentracije.   

Ako kod kuće nemaš šahovsku pločuprije same igre, s klincima napravi mali kreativni projekt izrade ploče 

Za jednostavnu ploču dovoljan je veći komad papira zalijepljen na tvrđu podlogu. Na papiru nacrtaj ploču, a klincima prepusti bojanje poljaPoslužit će flomasteritempere ili drvene bojice 

Stare igračke poslužiti će kao figure, a alternativno ih možeš  uz pomoć djece nacrtati na papiru ili kartonu izrezati. Kada su ploča i figure gotovivrijeme je za prvu partiju. 

Ako tvoji klinci još ne znaju igrati šahučenju treba pristupiti na kreativan i zanimljiv način. Za početak je najvažnije naučiti kretanja pojedinih figura. Dobra metoda je odigrati partiju koristeći samo određene figure, primjerice lovce. Kada savladaju osnovedjeca će nastaviti učiti razne druge vještine koje će kasnije moći koristiti drugim aktivnostima 

Slika 3

Utrka pikula  


Ovo je igra kod koje je proces pripreme najvažniji i najzabavniji dio, dok sama utrka predstavlja neku vrstu nagrade za uloženi trud. Cilj je napraviti stazu za pikule (ili bilo kakve manje loptice) koristeći razne predmete koje imaš kod kuće. Inspiraciju možeš pronaći na YouTubeu, a za prvu ruku poslužit će razni kuhinjski predmeti, igračke, karton, ljepljiva traka... Izrada staze za djecu će predstavljati novu vrstu izazova, a omogućit će im da pokažu kreativnost i nauče razmišljati iz druge perspektive. 

 

Djeca najviše uče kroz igru. Upravo zato je u ovoj situaciji važno biti kreativan i igrati igre koje pozitivno utječu na njihov kognitivni razvoj. Višak vremena koji imaš posveti klincima i zajedno uživajte u igri.