Kazalište kod kuće

Kazalište kod kuće

Trenutne okolnosti sprječavaju obiteljski odlazak u kazalište, ali ništa te ne sprječava da kazalište napraviš kod kuće.  

 Lutkarska predstava odličan je način da s klincima osmisliš kreativan projekt koji će ih zabavljati satima. Osim što će imati priliku pokazati kreativnost, djeca će vidjeti da mogu svojim rukama mogu napraviti nešto zabavno. 

Slika 1

Vjerojatno kod kuće nemaš lutkarsku pozornicu, zato je prva faza ovog projekta stvaranje iste. Ako imaš sav potreban materijal, okvir je moguće napraviti lijepljenjem drvenih letvica. Za jednostavniju verziju poslužit će veći komad kartona u kojem je potrebno izrezati rupu. Veličina rupe ovisi o veličini kartona, a mi predlažemo da ona ne bude manja od 40 cm x 30 cm.  

Imaj na umu da je karton potrebno učvrstiti u donjoj zoni kako se tijekom predstave ne bi pomicao. Za učvršćivanje možeš koristiti manji komad kartona koji je potrebno presaviti u "L", a zatim zalijepiti na pozornicu. Naravno, poslužit će i mnoge druge stvari koje imaš kod kuće, a predlažemo da djeca pokušaju osmisliti svoj sustav učvršćivanja. Mogu ga primjerice izgraditi od Lego kocaka. 

 

Slika 2

Nakon što je konstrukcija postavljena, potrebno ju je ukrasiti. To je najbolje učiniti kolaž papirom u različitim bojama.  

Nakon što je kazalište spremno, na redu je pisanje priče i izrada lutaka. Kako bi se djeca lakše poistovjetila s likovima, za glavne junake koristite likove iz najdražeg crtića. Nakon toga zajedno osmislite situaciju u kojoj su se likovi našli te sve pažljivo zapišite.   

Potrebne su još samo lutke i predstava može početi. Njih je najjednostavnije napraviti tehnikom kolaža ili crtanjem i izrezivanjem. Za dodatnu dozu kreativnosti, dobro će doći proizvodi iz DIY asortimana Müllera u Avenue Mallu. Kako bi sami mogli napraviti većinu posla, važno je da je način izrade prilagođen dobi djece.  

Predstavu je potrebno uvježbati, a s obzirom na okolnosti, publiku za sada pronađi u članovima obitelji i prijateljima koji na video pozivu mogu uživati u predstavi. 

Ovakav projekt naučit će djecu vrijednosti rada svojim rukama i dugotrajnog truda. U raznim fazama projekta imat će priliku svojim idejama oblikovati predstavu, a proces učenja teksta pokazat će im važnost dobre pripreme. Na kraju će uživati u sreći baka i djedova, prijatelja i rođaka koji će u predstavu pratiti putem videopoziva.