Okusi i mirisi Uskrsa

Okusi i mirisi Uskrsa


Uskršnji jelovnik oduvijek je davao posebnu čar ovom blagdanu. Uz tradicionalna jela poput šunke u kruhu, raznobojnih pisanica, pečenja, svježih rotkvica i mladog luka prisutna su i brojna moderna jela, deserti i različiti zalogajčići. 
 
Okolnosti u vrijeme ovogodišnjeg Uskrsa ograničit će te u smislu druženja sa širim krugom ljudi i u posjećivanju rodbine i prijatelja, no pronaći ćeš više mira i vremena za sebe i ukućane te za pripremu jela i dekoraciju doma. 
 
Donosimo ti recept za svima omiljenu Pincu s čokoladom.  
 
Količinu možeš proporcionalno povećavati ili smanjivati, ovisno o količini koju planiraš napraviti. 
Ovaj recept prijedlog je za veću pincu za višečlanu obitelj. Sama pinca može se napraviti kao jedna velika smjesa ili se može podijeliti u 6-8 manjih kruščića. 
slika 1

Sastojci: 

1 kg glatkog brašna 
3 žlice ruma 

200 ml mlakog mlijeka  
3 jaja 
2 dodatna žumanjka 
100 grama šećera 
1 vrećica bourbon vanilin šećera 

1 žličica soli 
100 grama maslaca 
100 grama svinjske masti 
15 grama suhog kvasca za kolače 
2 žličice korice naranče 

2 žličice korice limuna 
3 reda čokolade za kuhanje 

Priprema: 
Pomiješaj brašno, suhi kvasac, obični šećer, vanilin šećer, sol, mast i maslac te ih lagano miksaj mikserom.  
Polako dodaj prethodno umućena jaja, žumanjke i mlijeko. Zatim dodaj  rum, koricu limuna i naranče i miksaj 5 minuta. Potom smjesu prebaci na podlogu posutu brašnom i zamijesi. 
 
Tijesto prebaci u posudu posutu brašnom i ostavi dok ne postigne dvostruko veći volumen. To obično traje do 2 sata. 
 
Kada se tijesto digne, ponovno ga premijesi. 
Nasjeckaj tamnu čokoladu i ubaci komadiće u smjesu, a potom ju ponovno lagano izmiksaj. 
 
slika 2

Tijesto podijeli na željeni broj dijelova. Predlažemo da to bude 6 – 8 dijelova veličine manjeg peciva. Oblikuj kugle i prebaci ih u tepsiju za pečenje – s papirom za pečenje. Tepsiju prekrij krpom i ostavi na sat vremena. 
 
Kada se tijesto ponovno digne, premaži svaku kuglu razmućenim žumanjkom te ih zareži nožem pri vrhu u obliku križa.  
 
Po želji je kugle moguće posuti i šećerom ili listićima badema.
Pince se peku oko 30 minuta na temperaturi od 160°.  
Nakon pečenja ih ohladi i posluži hladne.  
 
Razveseli sebe i ukućane i učini ovaj Uskrs posebno slatkim. 
Dobar tek!