Okusi i mirisi Uskrsa
Uskršnji jelovnik oduvijek je davao posebnu čar ovom blagdanu. Uz tradicionalna jela poput šunke u kruhu, raznobojnih pisanica, pečenja, svježih rotkvica i mladog luka prisutna su i brojna moderna jela, deserti i različiti zalogajčići.
Okolnosti u vrijeme ovogodišnjeg Uskrsa ograničit će te u smislu druženja sa širim krugom ljudi i u posjećivanju rodbine i prijatelja, no pronaći ćeš više mira i vremena za sebe i ukućane te za pripremu jela i dekoraciju doma.
Donosimo ti recept za svima omiljenu Pincu s čokoladom.
Količinu možeš proporcionalno povećavati ili smanjivati, ovisno o količini koju planiraš napraviti.
Ovaj recept prijedlog je za veću pincu za višečlanu obitelj. Sama pinca može se napraviti kao jedna velika smjesa ili se može podijeliti u 6-8 manjih kruščića.
Sastojci:
1 kg glatkog brašna
3 žlice ruma
200 ml mlakog mlijeka
3 jaja
2 dodatna žumanjka
100 grama šećera
1 vrećica bourbon vanilin šećera
1 žličica soli
100 grama maslaca
100 grama svinjske masti
15 grama suhog kvasca za kolače
2 žličice korice naranče
2 žličice korice limuna
3 reda čokolade za kuhanje
Priprema:
Pomiješaj brašno, suhi kvasac, obični šećer, vanilin šećer, sol, mast i maslac te ih lagano miksaj mikserom.
Polako dodaj prethodno umućena jaja, žumanjke i mlijeko. Zatim dodaj rum, koricu limuna i naranče i miksaj 5 minuta. Potom smjesu prebaci na podlogu posutu brašnom i zamijesi.
Tijesto prebaci u posudu posutu brašnom i ostavi dok ne postigne dvostruko veći volumen. To obično traje do 2 sata.
Kada se tijesto digne, ponovno ga premijesi.
Nasjeckaj tamnu čokoladu i ubaci komadiće u smjesu, a potom ju ponovno lagano izmiksaj.
Tijesto podijeli na željeni broj dijelova. Predlažemo da to bude 6 – 8 dijelova veličine manjeg peciva. Oblikuj kugle i prebaci ih u tepsiju za pečenje – s papirom za pečenje. Tepsiju prekrij krpom i ostavi na sat vremena.
Kada se tijesto ponovno digne, premaži svaku kuglu razmućenim žumanjkom te ih zareži nožem pri vrhu u obliku križa.
Po želji je kugle moguće posuti i šećerom ili listićima badema.
Pince se peku oko 30 minuta na temperaturi od 160°.
Nakon pečenja ih ohladi i posluži hladne.
Razveseli sebe i ukućane i učini ovaj Uskrs posebno slatkim.
Dobar tek!