
Prutići od batata, mrkve i pastrnjaka i umak od grčkog jogurta
Ovo je jednostavno, ukusno i nutritivno bogato jelo u 3 jednostavna koraka. Popularno je diljem svijeta jer ga mnogi smatraju “zdravom alternativom” za pržene krumpiriće. Podijeli posao na način da jedna osoba radi pripremu povrća, a druga pripremu marinade. Ovo jelo ti preporučujemo kao snack koji ne moraš jesti za pripremljenim stolom u blagovaoni - možeš ga jesti u ležernijoj varijanti tijekom gledanja filma.
Sastojci za prutiće
2 mrkve
2 batata
2 korijena pastrnjaka
50 ml maslinovog ulja
Pola limuna
Med
Senf
Sol
Papar
Mljevena paprika
Češnjak u granulama
Svježi peršin
Priprema:
Oguli dvije mrkve, dva batata srednje veličine i dva korijena pastrnjaka. Nareži ih na tanke duguljaste prutiće - imitiraj oblik krumpirića.
U veliku posudu pripremi miks začina: 50 ml maslinovog ulja, limunov sok iscijeđen od polovice limuna, 3 čajne žličice meda, 2 čajne žličice senfa, prstohvat soli, prstohvat papra, prstohvat mljevene paprike (ovisno o preferenciji, može biti slatka, ljuta ili dimljena), malo češnjaka u granulama i malo nasjeckanog svježeg lista peršina.
Narezane prutiće ubaci u posudu i nježno rukama promiješaj kako bi svi komadi povrća bili marinirani i ostavi ih neka tako stoje 20 minuta.
Zagrij pećnicu na 220 stupnjeva.
Nakon što je marinirano povrće stajalo 20 minuta, pripremi posudu i papir za pečenje i uredno rasporedi prutiće.
Povrće se treba peći 25 minuta.
Krumpirići ne bi bili to što jesu da ne postoje umaci. Isto vrijedi i za naše povrtne prutiće.
Za ovaj umak potrebni su ti sljedeći sastojci:
Grčki jogurt (150 g)
Jušna žlica soka limuna ili limete
Svježi vlasac
Sol
Papar
Opcionalno: luk
Ovaj ukusni umak možeš raditi s lukom ili bez. Ukoliko ga radiš bez luka, u posudicu stavi 150 grama grčkog jogurta i začini ga s jušnom žlicom soka limuna ili limete, malo nasjeckanog svježeg vlasca, prstohvatom soli i papra.
Ukoliko ga radiš s lukom, uz korake opisane iznad pirjat ćeš malo luka na tavi i dodati ga u umak. Za ovu količinu trebat će ti otprilike pola manje glavice luka ili četvrtina veće glavice luka.
U oba slučaja umak je potrebno pokriti i staviti u frižider jer se poslužuje hladan.
Film
Prutići i umak su spremni, dvije čaše vina ili piva servirane. Vrijeme je za odabir filma.
Univerzalna preporuka za film vrlo je zahtjevan zadatak. Ukusi oko žanrova, redatelja i glumaca se razlikuju. Ipak, preporučujemo ti jedan neobičan film iz 1984. godine pod nazivom Paris, Texas.
Režirao ga je Wim Wenders, a sam film nastao je kao plod američke, francuske, engleske i njemačke produkcije. Film je više puta nagrađivan, između ostalog i nagradom Zlatna palma u Cannesu. Neobična životna priča prikazana kroz atmosferu i s raznovrsnim scenama pejzaža Amerike – od pustinje do gradova.
Uživajte u ukusnom zalogaju i filmu!
Ovo je jednostavno, ukusno i nutritivno bogato jelo u 3 jednostavna koraka. Popularno je diljem svijeta jer ga mnogi smatraju “zdravom alternativom” za pržene krumpiriće. Podijeli posao na način da jedna osoba radi pripremu povrća, a druga pripremu marinade. Ovo jelo ti preporučujemo kao snack koji ne moraš jesti za pripremljenim stolom u blagovaoni - možeš ga jesti u ležernijoj varijanti tijekom gledanja filma.
Sastojci za prutiće
2 mrkve
2 batata
2 korijena pastrnjaka
50 ml maslinovog ulja
Pola limuna
Med
Senf
Sol
Papar
Mljevena paprika
Češnjak u granulama
Svježi peršin
Priprema:
Oguli dvije mrkve, dva batata srednje veličine i dva korijena pastrnjaka. Nareži ih na tanke duguljaste prutiće - imitiraj oblik krumpirića.
U veliku posudu pripremi miks začina: 50 ml maslinovog ulja, limunov sok iscijeđen od polovice limuna, 3 čajne žličice meda, 2 čajne žličice senfa, prstohvat soli, prstohvat papra, prstohvat mljevene paprike (ovisno o preferenciji, može biti slatka, ljuta ili dimljena), malo češnjaka u granulama i malo nasjeckanog svježeg lista peršina.
Narezane prutiće ubaci u posudu i nježno rukama promiješaj kako bi svi komadi povrća bili marinirani i ostavi ih neka tako stoje 20 minuta.
Zagrij pećnicu na 220 stupnjeva.
Nakon što je marinirano povrće stajalo 20 minuta, pripremi posudu i papir za pečenje i uredno rasporedi prutiće.
Povrće se treba peći 25 minuta.
Krumpirići ne bi bili to što jesu da ne postoje umaci. Isto vrijedi i za naše povrtne prutiće.
Za ovaj umak potrebni su ti sljedeći sastojci:
Grčki jogurt (150 g)
Jušna žlica soka limuna ili limete
Svježi vlasac
Sol
Papar
Opcionalno: luk
Ovaj ukusni umak možeš raditi s lukom ili bez. Ukoliko ga radiš bez luka, u posudicu stavi 150 grama grčkog jogurta i začini ga s jušnom žlicom soka limuna ili limete, malo nasjeckanog svježeg vlasca, prstohvatom soli i papra.
Ukoliko ga radiš s lukom, uz korake opisane iznad pirjat ćeš malo luka na tavi i dodati ga u umak. Za ovu količinu trebat će ti otprilike pola manje glavice luka ili četvrtina veće glavice luka.
U oba slučaja umak je potrebno pokriti i staviti u frižider jer se poslužuje hladan.
Film
Prutići i umak su spremni, dvije čaše vina ili piva servirane. Vrijeme je za odabir filma.
Univerzalna preporuka za film vrlo je zahtjevan zadatak. Ukusi oko žanrova, redatelja i glumaca se razlikuju. Ipak, preporučujemo ti jedan neobičan film iz 1984. godine pod nazivom Paris, Texas.
Režirao ga je Wim Wenders, a sam film nastao je kao plod američke, francuske, engleske i njemačke produkcije. Film je više puta nagrađivan, između ostalog i nagradom Zlatna palma u Cannesu. Neobična životna priča prikazana kroz atmosferu i s raznovrsnim scenama pejzaža Amerike – od pustinje do gradova.
Uživajte u ukusnom zalogaju i filmu!